Musée du Malgré-Tout
Musée du Malgré-Tout
logo
Drop-Down Navigation: Touch-Friendly and Responsive demo by Osvaldas Valutis
expo précédente
expo suivante

Paaldorpen

De eerste landbouwers in Zwitserland

Expo Cité Lacustre

Reeds waargenomen in de 16de eeuw als overblijfselen van oude woonplaatsen, worden de paaldorpen opgemerkt in de meeste groote alpenmeren ingevolge het belangrijk vallen van het water tijdens de eerste helft van de 19de eeuw

Ze doen zich dan voor als echte paalvelden die een overvloedig archeologisch materiaal opleveren : werktuigen in hertengewei, vuur- en gepolijste steen, aardewerk, beenderen, en, wat uitzonderlijk is voor de prehistorische tijdperken, zeer talrijke houten voorwerpen. Deze laatsten zijn zowel recipienten als stelen, bogen, en, zelfs prauwen : ze werpen een nieuw licht op het dagelijks leven van one voorouders, van ongeveer vijf à zesduizend jaar geleden.

De tentoonstelling van Treignes, op touw gezet met de medewerking van de kantonnale Archeologische Dienst van Fribourg, verzamelt verscheidene honderden unieke voorwerpen afkomstig van de recente opgavingen in de meren van Neuchâtel en Morat en die meestal voor het eerste aan het publiek worden getoond.

Het bezoek van de tentoonstelling zal aangevuld kunnen worden door videofilms betreffende de fouilles en de reconstituties van woonplaatsen in vochtig milieu en door verschillende animaties.

SAEF